$type=slider$snippet=hide$cate=0$author=0$comment=0$show=home

Sick Building Sydnrome

Recent verscheen een artikel van Peter Brems (reporter van de VRT) omtrent hoe slechte lucht onze werkvreugde ondermijnt. Dit artikel kadert in een reeks artikels, handelend over actoren die het welbevinden op het werk beïnvloeden. 

Een gezonde werkomgeving is een belangrijke factor in het welbevinden op het werk. In vele gebouwen loopt het daar echter mis. Werknemers ondervinden last van zodra ze een gebouw betreden. We spreken dan over het Sick Building Sydnrome, maar wat is dat nu precies?

Definitie

Het Sick Building Syndrome (SBS) – ziek door het gebouw – wordt gebruikt om situaties te beschrijven waarin gebruikers van een gebouw acute gezondheidsklachten of discomfort ervaren, die gelinkt lijken te zijn met de tijd die doorgebracht werd in het betrokken gebouw, maar zonder dat een specifieke ziekte of oorzaak geïndentificeerd kan worden.

Voorkomen

In 1984 verscheen een rapport van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) dat stelde dat tot 30% van de nieuwe en gerenoveerde gebouwen wereldwijd mogelijk te maken hebben met klachten, gerelateerd aan slechte binnenluchtkwaliteit.

Het eerste opvallende kenmerk van dit syndroom is dat het over het algemeen niet optreedt bij één persoon, maar bij een hele groep. Het gaat dus niet om individuele gevallen, maar doet zich het vaakst voor bij meerdere werknemers uit eenzelfde gebouw. Doorgaans gaat het om gesloten bureauruimtes met een ventilatiesysteem.

Het tweede kenmerk van dit fenomeen is dat de symptomen uiteenlopend, niet-specifiek en meestal onschuldig zijn: zware vermoeidheid, prikkelbaarheid, duizeligheid, misselijkheid, irritatie van de ogen, neusverkoudheid, bekneld gevoel op de borst, meer luchtwegeninfecties dan normaal, enzovoort.

Oorzaken

Het Sick Building Syndrome wordt vaak gecorreleerd met een slechte luchtkwaliteit, door een ontbrekend of gebrekkig HVAC-systeem (Heating, Ventilation and Airconditioning). Een slecht werkend HVAC-systeem kan het gevolg zijn van een gebrekkig design of onderhoud, met onvoldoende ventilatiecapaciteit en/of onvoldoende hygiënische ventilatielucht als gevolg. Op zijn beurt heeft deze gebrekkige ventilatie een opbouw van CO2 en fijn stof als gevolg.

Andere oorzaken zijn te wijten aan VOC's (vluchtige organische componenten) in de binnenlucht, door het ontgassen van bepaalde bouwmaterialen en meubelen en door het gebruik van reinigingsmiddelen. Ook het gebruik van bepaalde begeuringstoestellen en zogenaamde luchtverfrisser kan het gehalte aan VOC's in de binnenlucht fors doen toenemen.

Vocht is een oorzaak en een belangrijke precursor voor microbiologische contaminatie door schimmel(sporen) en bacteriën, die op hun beurt weer het Sick Building Syndrome kunnen veroorzaken.

Symptomen

De symptomen, gecorreleerd met Sick Building Syndrome, zijn vaak vergelijkbaar met symptomen die voorkomen bij menselijke blootstelling aan (bio)aerosolen. Vaak voorkomende symptomen zijn irritaties aan de ogen, neus en keel; neurotoxische of algemene gezondheidsklachten; huidirritatie; geur- en smaaksensaties. Schimmels en bacteriën – vaak aanwezig in té vochtige omgevingen - kunnen allergische reacties veroorzaken.

De klachten zijn veelal individueel en niet gelimiteerd tot de opsomming hierboven. Het is belangrijk om te beseffen dat ieder individu anders reageert op blootstelling aan vervuiling. Daarbij is het psychologische aspect prominent aanwezig. Door bijvoorbeeld een hoge werkdruk en bijhorende stress, kan het auto-immuun systeem aangetast worden, waardoor de weerstand tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld aerosolen, gevoelig afneemt.

Klachten komen typisch voor in een korte tijdspanne tijdens of na de aanwezigheid in een bepaald gebouw – meestal binnen een periode van enkele weken. Daarnaast zullen de klachten snel terug verdwijnen nadat het gebouw niet meer betreden wordt. In uitzonderlijke gevallen, kan dit langer duren of zelfs resulteren in blijvende klachten op lange termijn.

Oplossingen

Check deze website over het Sick Building Syndrome en klik door naar firma's die oplossingen aanbieden in het kader van het Sick Building Syndrome of vul het contactformulier in voor specifieke vragen.


Bronnen

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/14/tips-voor-een-gezondere-werkomgeving--lucht/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sickbuildingsyndroom
https://www.sickbuildingsyndrome.eu/
OPMERKING

$type=blogging$cate=1$count=10$meta=0$p=1$show=/p/video.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/agenda.html

$type=two$c=10$author=0$comment=0$rm=0$p=1$show=/p/tips-advies.html

$type=blogging$c=5$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=one$count=5$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$cate=1$meta=0$hide=home

Naam

faq,12,in de kijker,18,nieuws,30,tips,19,video,10,
ltr
item
Hamster Cleaning | Nieuws: Sick Building Sydnrome
Sick Building Sydnrome
https://4.bp.blogspot.com/-lHhY6E1ArYs/WbqsuzPdr6I/AAAAAAAAAMM/dlEohVEY54gmyUEXDEAw1U5gF9Y1MVsaACEwYBhgL/s640/nastuh-abootalebi-284883.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-lHhY6E1ArYs/WbqsuzPdr6I/AAAAAAAAAMM/dlEohVEY54gmyUEXDEAw1U5gF9Y1MVsaACEwYBhgL/s72-c/nastuh-abootalebi-284883.jpg
Hamster Cleaning | Nieuws
http://www.hamstercleaning.be/2017/09/sick-building-sydnrome.html
http://www.hamstercleaning.be/
http://www.hamstercleaning.be/
http://www.hamstercleaning.be/2017/09/sick-building-sydnrome.html
true
1491454730522084007
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopase 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJKE INHOUD Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy